top of page
IMG_5017.jpg

En trygg skola betyder en trygg skolväg.

Alla barn och unga ska ha rätt till en trygg och säker skolväg. Därför gör det mig ytterst ledsen att läsa om de sparförslag som Raseborgs stad kom ut med tidigare i veckan, som skulle innebära att kilometergränsen för att få gratis skolskjuts höjs till 5 kilometer också för de yngsta eleverna. Lyckligtvis röstades förslaget ner, men att en sådan sak föreslås är tillräckligt för att bekymra mig.


Liksom rätt till en kvalitativ och jämlik utbildning, ska varje barn och unga i Finland ha rätt att ta sig till skolan utan att deras liv sätts i fara. Ett avstånd på 5 kilometer är redan en väldigt lång skolväg och alla föräldrar och vårdnadshavare har inte möjlighet att skjutsa sina barn varje skoldag eller betala extra för att deras barn ska få ta del av skolskjutsen. 


Det bekymrar mig också, att det ska skäras ner på antalet vuxna i klassrummen, då vi alldeles nyss fick ta del av Finlands sjunkande Pisa-resultat. I och med att resultaten går att förklara med lärarbrist och ökade koncentrationssvårigheter , så kan vi inte försämra förutsättningarna för våra skolelever.


Jag önskar att alla kommuner tar säkerheten för sina barn och unga i beaktande innan de bestämmer om sina sparändamål. En trygg skola betyder också en trygg skolväg.En trygg skola betyder också en trygg skolväg.

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page